Πως υπολογίζει κάποιος τις ενεργειακές ανάγκες που έχει στο σπίτι του;
25 Οκτωβρίου, 2023Τι είναι και πως λειτουργεί το Net Billing;
Το Net Billing δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών συστημάτων για ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό της ενέργειας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά. Η παραγόμενη ενέργεια που δεν καταναλώνεται, εγχέεται στο δίκτυο και το δίκτυο αποζημιώνει τον χρήστη για την πλεόνάζουσα ενέργεια. Ουσιαστικά, ο αυτοπαραγωγός καταναλώνει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά επιτόπου την ώρα που παράγεται και όση ενέργεια περισσεύει την πουλάει.
Το νέο σχήμα αυτοκατανάλωσης που έχει προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας δίνει τώρα τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αξιοποιήσουν τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ αποφεύγοντας τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.

Η τιμή που οι πάροχοι θα αγοράζουν το περισσεύουμενο ρεύμα στο Net Billing, θα είναι η χονδρεμπορική τιμή που ισχύει την στιγμή που εγχέεται το ρεύμα στο δίκτυο. Ουσιαστικά συμψηφίζονται οι λογαριασμοί ρεύματος πώλησης & αγοράς.
Επειδή στο Net Billing, η τιμή πώλησης της περισσευούμενης (εξερχόμενης προς το δίκτυο) ενέργειας είναι μικρότερη από την τιμή αγοράς της εισερχόμενης ενέργειας, η προσθήκη μπαταρίας θα είναι σημαντική. Ειδικά όταν οι περισσότερες καταναλώσεις μας γίνονται όταν το φωτοβολταϊκό έχει μικρή παραγωγή π.χ. νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ή όταν δεν έχει παραγωγή π.χ. νύχτα. Με την μπαταρία υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε ένα ποσοστό της περισσευούμενης ενέργειας και στη συνέχεια να την καταναλώσουμε κατά προτεραιότητα, όταν πλέον το φωτοβολταϊκό δεν έχει παραγωγή. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.
Το Virtual Net-Billing aφορά αυτοκαταναλωτές των οποίων οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης δεν βρίσκονται στην ίδια περιοχή με τον σταθμό παραγωγής. Στην περίπτωση του Virtual Net-Billing η εγχεόμενη ενέργεια συμψηφίζεται ταυτόχρονα με την αντίστοιχη ενέργεια που καταναλώνεται στην εγκατάσταση. Δικαίωμα να εγκαθιστούν συστήματα αυτοπαραγωγής ή αυτοκατανάλωσης έχουν τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις, αγρότες, ΟΤΑ. Σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές παροχές ρεύματος θα μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό net-billing μέχρι το ύψος της συμφωνημένης ισχύς με τον πάροχο.
Σε οικίες θεσπίστηκε ειδικό πρόγραμμα “Οικιακών Φωτοβολταϊκών” μέγιστης εγκατεστημένης ισχύς φωτοβολταϊκών 10,8kW. Για μονοφασικές παροχές το όριο είναι στα 5kW. Για τα οικιακά φωτοβολταϊκά του προγράμματος δεν προκύπτουν φορολογικές υποχρεώσεις για την πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας.
Τα δύο παραπάνω συστήματα προσφέρουν σημαντικά οφέλη προς τους καταναλωτές καθώς μπορούν εκτός από το να μειώσουν δραστικά το δυσβάσταχτο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους, να επωφεληθούν και από την ταυτόχρονη πώληση ενέργειας, μέσω του Φωτοβολταϊκού τους συστήματος. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ο κάθε καταναλωτής να συνεισφέρει ενεργά σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή.
Ενεργειακούς “θησαυρούς” με πολλές καινοτομίες και πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, “κρύβει” το νέο σύστημα συμψηφισμού ενέργειας και συγκεκριμένα Net Billing & Virtual Net Billing, που αντικατέστησε το γνωστό Net Metering& Virtual Net Metering, με την εφαρμοστική υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 5074/05.09.2024.
.